Epilepsija i mentalno zdravlje

#mentalno zdravlje#tečaj#epilepsija

Admin 17.10.2023.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za neurologiju te Katedra za psihijatriju i psihološku medicinu Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za neurologiju te Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, pridruženi ERN EpiCAREcentar, Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo, Hrvatsko društvo za EEG i kliničku neurofiziologiju, Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za afektivne poremećaje, Hrvatska liga protiv epilepsije, Hrvatska udruga za epilepsiju i Društvo za pomoć neurološkim bolesnicima „SPES“


organiziraju poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I kategorije
„Epilepsija i mentalno zdravlje“

 

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji i suradnici,

Velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas da sudjelujete na poslijediplomskom tečaju „Epilepsija i mentalno zdravlje” koji će se održati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 26. siječnja 2024. godine.

Epilepsija je bolest mozga koju karakterizira trajna sklonost nastanku epileptičnih napada te neurobiološke, kognitivne, psihološke i socijalne posljedice recidiva napada. To nije jedinstvena bolest, čak ni pojedinačni sindrom, već obuhvaća širok spektar kliničkih simptoma/epileptičnih napada, što se može očitovati u osjetnoj, motoričkoj, doživljajnoj i/ili autonomnoj sferi, često uz gubitak ili poremećaj svijesti, odnosno svjesnosti. Pacijenti s epilepsijom često imaju psihijatrijske komorbiditete, koji su ujedno i sastavni dio aktualne klasifikacije Internacionalne lige za borbu protiv epilepsije. Psihijatrijski komorbiditeti imaju utjecaj na daljnji dijagnostički i terapijski algoritam, kao i prognozu, pri čemu je potrebno naglasiti prepoznavanje važnosti interakcija primijenjenih lijekova te eventualnih nuspojava. Najčešći psihijatrijski poremećaji povezani s epilepsijom uključuju poremećaje raspoloženja - afektivne poremećaje, anksiozne poremećaje, poremećaje osobnosti, te psihotične poremećaje, što sve značajno utječe na kvalitetu života oboljelih od epilepsije. Slijedom navedenog želimo istaknuti da je u pacijenata s epilepsijom važno na vrijeme prepoznati znakove i simptome koji upućuju na poremećaje mentalnog zdravlja te ih uključiti u sveobuhvatno multidisciplinarno praćenje i liječenje.

Tečaj je namijenjen specijalistima neurolozima, epileptolozima, psihijatrima, liječnicima obiteljske medicine, kao i specijalizantima navedenih struka, te psiholozima. Svi polaznici tečaja će dobiti i prateći priručnik u izdanju Medicinske naklade.

Zahvaljujemo se svim pozvanim predavačima na značajnom znanstvenom i stručnom doprinosu.

Prof. dr. sc. Željka Petelin Gadže 
Prof. dr. sc. Saša Jevtović
Dr. sc. Maja Živković

 

Više informacija o tečaju, program i prijavnicu možete preuzeti u prilogu niže.